"R" för RESTAURANG

Godmorgon Nito's vänner!

Så har våren officiellt nått Gran Canaria sedan ett par dagar tillbaka. Idag vaknar vi upp till en nästintill klarblå himmel med lite höga skyar. 
Vädret de senaste veckorna har varit minst sagt varierande med både Calima, temperaturer på över 30 grader, regn, blixt och dunder. 
Nu verkar dock ordningen vara återställd och temperaturen har stabiliserats till mer normala 20-25 grader och vädret framöver kommer att bjuda på mestadels sol. Härligt!

Hos oss på Nito's är det full fart och vi har arbetat för högtryck de senaste veckorna. Nu återstår några intensiva veckor innan vintersäsongen lider mot sitt slut efter påsk. Efter påsk stänger en del restauranger igen men vi stretar på i princip hela den långa härliga sommaren då det fortsatt kommer turister till vår vackra ö även under denna period. Läste att både Ving och TUI dessutom kommer att öka sina program hit till sommaren. Så förutom alla kanarier, tyskar, engelsmän kommer säkerligen ön att besökas av en hel del svenskar även under sommarmånaderna. Så vi både hoppas på och ser fram emot en sommar med full fart hos oss. 

Då vi fått frågor från gäster angående det "R" som sitter på väggen utanför Nito's tänkte vi berätta kort vad detta står för. 
Att vi har ett "R" innebär att vi får driva restaurang med allt vad det innebär. Vi har alla tillstånd och den utrustning och utbildning som krävs för att få laga och servera mat. Att vi lever upp till de stränga krav på bland annat hygien och hantering av livsmedel kontrolleras då och då av spanska motsvarigheten till svenska miljöförvaltningen. Som ett exempel måste vi i restaurangen ha ett dokument som visar på de eventuella allergener som finns i varje specifik rätt vi serverar. Man måste också kunna härröra alla livsmedel till en leverantör så att man kan spåra ursprung om till exempel någon skulle bli matförgiftad. 
Kort sagt kan man säga att kontrollerna och reglerna här är minst lika hårda som i Sverige. 
Vi får som ett annat exempel inte stå hemma i vårt kök och tillreda rätter för att sedan servera på restaurangen. 
Inte heller får vi bedriva bageriverksamhet på vår restaurang då bagerier har helt andra krav på till exempel hygien och stängda miljöer. 
Även barer och caféer behöver tillstånd för att servera smörgåsar och enklare rätter. Att dessa har tillstånd, hygien och utbildning samt betalar skatt utifrån sin verksamhet ser man genom att de ska ha ett "BC" utanför sina lokaliteter. Detta står då för bar/café. 
Då det finns en uppsjö med restauranger, barer och caféer hinner myndigheterna inte med att kontrollera att alla följer kraven och finns verksamheten inte ens registrerad som restaurang eller bar/café är risken kanske inte så stor att bli tagen i en kontroll men för din egen skull och för att minimera risken att bli serverad kontaminerade livsmedel och eventuellt bli matförgiftad håll koll på "R" och "BC" och välj dessa i första hand. 

Med detta önskar vi alla en härlig dag med sol, bad, god mat och dryck!



Skylten för ok restaurangverksamhet
Skylten för ok bar/cafe
Veckans väder

Kommentera här: