Tapas
Hej alla Nitos vänner!
Här på paradisön skiner solen i vanlig ordning ☀️ Fortsatt varmt och dagtid ligger temperaturen just nu på runt 28 grader, något "svalare" och inte full lika fuktigt längre. Ganska skönt tycker vi som bor och arbetar här nere.
Morgnar och kvällar faller temperaturen till runt 22-23, härligt svalt och skönt.
På Nito's märker vi nu att fler och fler kända ansikten börjar dyka upp. Fler och fler svenskar som tillbringar vintern här börjar komma tillbaka till ön och det är så trevligt. Vi känner alla en
spänd förväntan inför säsongen.
Kockarna fortsätter att finslipa på smaker och de nya rätter som vi presenterar i nya menyn i oktober. Vi kommer bland annat att utöka med ytterligare några tapas.
Många undrar vad tapas egentligen är och ordet tapas kommer från verbet tapar som egentligen betyder "att täcka över".
Det sägs att det hela började med att man förr täckte över stop med vin med ett fat för att hålla flugor borta. På detta fat la man lite skinka och ost. Om detta är sant får vara osagt men nu har det blivit ett begrepp över hela världen och är mer ett sätt att äta. Det vill säga man beställer in smårätter av olika slag som man dukar fram på
bordet och sedan plockar man lite av det man vill ha. Det finns naturligtvis typiska "tapasrätter" som lufttorkad skinka, ost, räkor i vitlök, oliver, korv, calamares och tortilla espanola (spansk omelett) men man kan egentligen beställa in vilken rätt som helst som tapas.
Många spanjorer, till exempel, beställer in en sallad, kanske pizza, en varmrätt och vitlöksbröd utöver de typiska tapasen och sedan delar man på detta. Ett trevligt sätt att äta och umgås på.
Varför inte prova nästa gång? Har man svårt att bestämma sig och är sugen på flera goda rätter kan man på det här sättet dela och smaka lite av varje.
På Nito's har vi dessutom en "tapas variadas", en färdig tapasrallrik med chorizo, ost, dadlar med bacon, små friterade gröna paprikor (pimientos padron samt papas arrugadas och mojosås (saltkokt potatis).
Utöver detta finns också en hel del andra smårätter. Vad passar då att dricka till tapas? Förslagsvis ett gott rött vin och varför då inte prova något av våra kanariska viner, El Grifo eller en Higuera Mayor - detta vin produceras på en liten bodega som ligger vid den nu utdöda vulkanen vid Bandama. Ett mycket gott och trevligt vin.
Med denna lilla tapaslektion vill vi nu önska er alla en riktigt fin dag och hoppas vi ses snart!
